Open menu

Cochin

Maandag 6 maart 2000

Daar gaan we weer, op weg naar Cochin.
We stoppen nog even bij een theeplantage, en gaan daarna varen.

cochin04Er ligt een boot voor ons klaar, en we maken een tocht van 4 uur door de ‘back waters‘. Schitterend!
Een prachtig gebied vol kanalen, meren en kreken. Jammer dat de zon niet schijnt. De bevolking leeft hier in, rond en met water. Beslist de moeite waard, het tegendeel van de boottocht van gister door het natuurreservaat.

We logeren in een goed hotel, maar de kamers zijn erg warm. Na onze tijd in de koele bergen zijn we die hitte niet meer gewend. We lopen de stad in, en waren ook vergeten hoe druk en chaotisch zo’n Indiase stad is, vooral de herrie van de claxonnerende auto’s. 
Wezen chinezen, gezellig, luxe en lekker.

Dinsdag 7 maart 2000

Cochin ligt op een aantal eilandjes en schiereilandjes. De eilanden worden verbonden met ferry’s. In 1653 waren de Hollanders in Cochin. Zij handelde vooral in peper. Samen met de gidsen per ferry naar de overkant naar een van de schiereilanden. Ondergescheten door de black birds. 

cochin05 Een complete foto rapportage gemaakt van het vissen met de tien meter hoge Chinese visnetten. In Kerala wordt deze manier van vissen, die uit de 11e eeuw stamt, nog steeds toegepast.
UIt de tijd van Marco Polo.

Het Nederlands kerkhof bezocht.
Een leuk restaurant aan zee gevonden waar we heerlijk vis hebben gegeten.

Douchen, omkleden en naar het beroemde dansdrama de Kathakali.
Op het podium zijn 2 mannen bezig met de zeer uitgebreide make up. De mannenrol wordt ‘groen‘ de vrouw ‘geel’. Het ziet er kunstig uit. De dans is gebaseerd op mime . Alle uitdrukkingen vinden plaats via de oogen, wenkbrauwen en handen en voeten. Leuk om te zien. Ik zit eerste rang, achterin heeft deze manier van dansen weinig effect. Je ziet alleen de kostuums en groteske gebaren. Carolien wordt tijdens de voorstelling bezocht door een flinke rat.
Op de terugweg naar het hotel zien we nog een of andere ceremonie. Mannen gaan door vuur lopen. Djakkaaar. De bak licht er al, maar eerst doen  ze nog even een rondje tempel. Wij besluiten om hier maar niet op te wachten. We gaan slapen en weer vroeg op.

Woensdag 8 maart 2000

Met de ferry weer naar de overkant. De winkels zijn vandaag dicht in Cochin,  er wordt gestaakt.

Naar het Bolgatty paleis gelopen.
Dit is de woning van de voormalige Nederlandse gouverneur van Cochin. Het is te warm en te saai om te lopen, nu alles dicht is. We gaan niet naar de synagoge maar nemen een tuk tuk naar zee. Lekker uitwaaien, eten en niets doen.

Terug op het vaste land komen we de stakers tegen.  De winkeliers willen meer geld omdat de olieprijzen verhoogd zijn.