Open menu

Aan de grens met Myanmar ligt Mae Sot. Het is mogelijk om hier via een brug over te steken naar Myanmar, per boot kan natuurlijk ook. Veel Birmesen steken illegaal de rivier over om zwart te gaan werken in Thailand. Mensen die betrapt worden door de Thaise politie worden gevangen genomen en moeten veel geld betalen om weer vrij te komen. In de omgeving van Mae Sot is ook een vluchtelingenkamp.

mea-sot 2Mede door de brug met Myanmar is Mae Sot een leuke plaatst om naar toe te gaan. Je vindt er verschillende hostels waar de backpackers veelvuldig gebruik van maken. Ook zijn er een klein aantal hotels (geen luxe). De plaatst bestaat uit een hoofdstraat met winkels en wat zijstraatjes verder loopt er evenwijdig met de hoofdstraat een straat met leuke authentieke houten huizen waar het goed toeven is op de kleine terrasjes. Hier vind je ook leuke kleine restaurantjes die gerund worden door oma’s en kleindochters met grote schorten aan en papieren mutsen op. Waar gekookt wordt op een pit met een grote gietijzeren wok, en waar gerecht voor gerecht uit wordt uitgeserveerd. Het kost wel even tijd maar dan heb je ook wat. Het eten is heerlijk zo uit grootmoeders keuken. Proef  vooral de ”garlic porc” eens, werkelijk voortreffelijk.
Richting grens kom je lang verschillende huizen waar binnen mensen in een kring op de vloer zitten te handelen, meestal in edelstenen. Veel stenen uit Myanmar worden hier verhandeld. Als je verstand hebt van edelstenen kun je hier goed zaken doen,  maar let goed op er liggen waarschijnlijk ook wel wat neppers tussen.

mea-sot 3

Er rijden “bathbussen” door Mae Sot. Overal zijn haltes waar je kunt in- en uitstappen. Het is erg leuk om een ritje te maken tussen de bevolking van Mae Sot. De vrouwen zijn meestal nog gekleed in een sarong met T-shirt en hebben hun wangen ingesmeerd met een gele crème tegen te zon. Kinderen worden in doeken op buik of rug gedragen. Ze worden in de bus op je knie gezet en baby’s worden de borst gegeven. Leuk om het grote verschil te zien tussen de bewoners uit de grote steden als Bangkok en Pattaya en de mensen uit deze dorpen.